Husbil i Frankrike

2023

Några inledande ord


Denna lilla tur fick jag ta mig en ordentlig funderare på om jag egentligen ville skriva om. Bilden ovan symboliserar egentligen kanske inte Frankrike och själva resan utan snarare känslan som den efterlämnade sig.


Vi hade planerat denna resan med husbil sedan 2019 men sedan vet ju hela världen vad som drabbade oss 2020. Opitimistiska så tänkte vi att det får bli 2021, men ack nej pandemin hade kopplat världen i ett järngrepp.


Forfarande optimistiska så tänkte vi 2022 får det bli, men ack nej, trots att världen började öppna upp sig lite försiktigt, husbilen blev bestulen på sitt avgasrör och innan det var fixat så hade nästan hela sommaren passerat.


Skam den som ger sig, 2023 måste det bli av....och ja det blev av men inte som vi hade tänkt oss.


Denna resa som ni kommer att få följa med kommer helt adrupt att avslutas med att vi ganska panikartat vänder hem då  en när och kär hastigt blivit mycket sjuk. 



DAG 1: Första stoppet

Nu börjar årets semester, en resa med husbil till Frankrike där planeringen påbörjades redan 2019. Sedan kom pandemin och vi tänkte att 2021 blir bra men noppe. Nya planer 2022 blir perfekt men nix, husbilen blev lite stulen på viktiga delar och som ni kanske minns så var det svårt att få delar till något det året…


Vi har bara kommit till Flen men vi har haft en trevlig dag i lilla Flen. Imorgon Malmö och sedan snufflar vi vidare, Danmark, Tyskland och sedan är vi i Reims och där brukar det bubbla gott, har jag hört .


Vill ni hänga med?

Nyinköpt perfekt matta med lite psykodeliskt mönster ser jag nu, inget jag tänkte på vid inköpet...

Dag 2: Snabbstopp i Malmö med den första matbommen

Vi hade inte förbokat någon plats i Malmö, närmare bestämt Linghamns gästhamn. Denna lilla, kanske inte så liten, tror det är över 60 platser, ligger strategiskt väldigt bra till, väldigt nära Öresundsbron. Vi tänkte att det kan inte vara så många husbilar ute på rull innan midsommar men när vi kommer fram upptäcker vi att det nästan är fullt. Vi hittar en lite plats att trycka in husbilen i.


När vi körde på väg ned mot ställplatsen upptäckte jag att det fanns några trevlig restauranger med uteservering som låg på gångavstånd från ställplatsen. Vi bestämmer snabbt att vi ska äta ute i kväll och njuta av det fina vädret. Vi spanar in en trevlig pizzeria av lite finare karraktär som dessutom verkar väldigt populär. Pizzamagen kurrar högt när menyn kommer in. På menyn finns det bara jätte märkliga pizzor, ingen Calzone, Vesuvio eller dylikt, nä nä. Vi har två val, antingen gå eller beställa en charktallrik och dela på och sedan äta middag i husbilen. 


Det blev 2 öl och en charktallrik och i husbilen blev det korv med bröd, mums...


Sedan fick det bli lite TV och till sist natti natti

Udda grannar på denna ställplats

Morgonvyn från husbilen

Dag 3: Tre boom och en träff


Jo denna dag hade en del att erbjuda, från Malmö - Rödby - Puttgarden gick det ganska smärtfritt. Vi åt en lätt lunch på båten, halv macka, då den planerade Ställplatsen utlovade schnitzel, mums.


Nu börjar äventyret, när vi åkte till den planerade Ställplatser strax utanför Hamburg, så fick både jag och maken dejavu, här var vi 2018. Glada och förväntansfulla glider vi in, dock hade ställplatsen/campingen stängt för en kvart sen.


Frenetiskt försöker vi boka via en app men noppe. Ja ja bara att åka vidare, vad är en bal på slottet. Hittar en ny 10 min senare men nej har kan vi inte stå, urindoften när snabbt våra näsor och maken tror inte att vi får behålla däcken här om vi stannar över natten.


Nu börjar klockan passera 19.00 och vi ångrar bittert vår lätta lunch men inga sura miner här, letar upp ett nytt ställe, åker dit, men ack den finns inte kvar.


Nya tag, hittar ännu en till cirka 3 mil bort men när vi kommer fram är receptionen stängd men man kan betala i en automat med euron, fast vi har inga så klart. Modet sjunker och magen vrålar MAT. Tack och lov för Google Maps, slår in bankomat och åker raskt dit.


Nu parkerad, mätt på korv med bröd och redo för slafen.

Öresundsbron

Den efterlängtade ställplatsen


Dag 3: Köer och en massa husbilsåkning

Vi tänkte igår att imorgon startar vi i hyfsad tid så kanske vi är i skaplig tid i Köln, har envist uttalat namnet med che-ljud vilket fått maken att skakat på huvudet, jag har envist refererat till Kristianstad som också av någon märklig anledning uttalas med ett Che-ljud.


Första nappet på lunch blev just bara ett litet napp, där byggde man om så nästa lunchhak som dök upp blev MCD och jag hade fått tipset om deras fiskburgare, inget bra tips, BLÄ, men mat i magarna.
















Efter cirka 6 timmars köande så nådde vi Köln (che-ljud) nä här vill vi inte stå men denna gång hade vi en reservplan med namnet Duren. Sagt och gjort dit styr vi kosan och här står vi nu. Här är varmt runt 32 grader och hyfsat kvalmigt, AC är bara för nybörjare eller kanske det är för veteranerna....Denna ställplats är minst sagt lite udda och jag tror bilderna ger en viss hint...Fick bli potatissallad och rostbiff till middag och inte korv med bröd.



Första handsvalet under ombyggnad den andra träffen var inte ens värt att fota

Får morgonköerna i Stockholm att bleka

Detta fick bli dagens vy från husbilen


Imorgon blir det Reims, vi kör och köar tills vi kommer fram. Än så länge inte så värst kulinariskt men det kan bara bli bättre.


Dag 4: Inga köer och ingen mat

Nu har vi landat strax utanför Reims i Frankrike. Resan ned tog lite tid och jag har aldrig sett så många lastbilar på samma väg och undrar lite smått vart alla är på väg. När vi kommer till först Belgien och sedan Frankrike så är de i alla fall inte här.


Noterat att alla har jäkligt bråttom i Tyskland, bilarna fraktas ofta på trailer, ungefär som att köra hundar i barnvagn. . Det finns många MCD och deras korvbröd är gigantiska, får plats många korvar i ett bröd.


På vägen hit körde vi fel två gånger, inte mitt fel, chauffören lyssnade inte på copiloten, vi bommade två matställen, så dagens intag av mat är ett ägg och en yoghurt. Nu har maken fixat gourmemiddag, färdig köttfärssås och pasta.


Imorgon blir det lite champagneprovning och natti natti på en gård som har en RESTAURANG

Dag 4 eller är det dag 5: 4 bom, trafikljus och kyrkor

Nu har vi åkt från Reims ned till Langres och här blir vi i dagarna två på en trevlig camping mitt i stan. Inget speciellt kulinariskt har hänt idag. vi har lyckats med 4 bom champagneprovning då alla var stängda och på den 5:de fick vi inte in husbilen. Vi får inhandla champagne på någon matbutik och ha egen provning. Lunch idag fick bli, hör och häpna, korv med tyska korvbröd, korv e gött…


På resan hit passerade vi många byar och alla tycktes ha egna vackra kyrkor och de flesta hade även trafikljus,och ibland kändes det som blåsningen, innan det slog om till grönt då det verken finns gångtrafikanter eller bilar som skulle passera.


Idag har det regnat ungefär hela dagen men det är varmt och skönt.














Campingen är charmig men saknar lite struktur. Värden här visar alla platser som finns, personligen, så ni kan förstå köerna in för incheckning. Här kan man peka var man vill stå och alla står precis över allt.











Imorgon blir det marknad, katedral och en borg. Hoppas på en gourmet lunch och middag, annars har de automater för pizza 24-7

Dag 5 (eller nått): Lunch, middag och hett


Glömde att nämna att Märta, Google Maps kollega, hade en dålig dag igår. Hon lurade upp oss på vägar som egentligen inte fanns. Hon måste ha vaknat på fel sida.


Idag har vi hängt (kvar) i Langres, varit på marknad och cyklat runt muren som omger staden. Delat på en pizza och ätit en delikat middag, jag en omelett som serverades med brunsås, vilket var lite märkligt och maken en griskind som var otroligt god och mör.


























Idag har det varit otroligt varmt över 30 grader, vilket är så där kul när det inte finns vatten i närheten. Vi har nu beslutat att åka till en ställplats med bad i Lyon imorgon och stanna där till söndag kväll då temperaturen ska gå under 30 grader. Sedan blir det medelhavet på tisdag men som sagt de planerna kan ju lätt ändras.

En annorlunda Kebab pizza

Griskind

Omellett med brunsås

Dag 6: Lite svalkande vatten

Nu landat i Villefranch, en liten halvstor ort. Ställplatsen är stor med runt 130 platser.














Märta, Google Maps assistent, har inte skött sig i dag heller. Förutom att hon ger fel anvisningar har hon också börjat säga ta vilken fil du vill, vad är det för snack..Otroligt varmt, en bra bit över 30 grader, så det har blivit skugghäng även idag.


Vi har hört en massa motorljud och speakerröster hela eftermiddagen, jag trodde bestämt att det var någon rolig motortävling. Sagt och gjort upp på cyklarna för att kolla var motortävlingarna gick, vi hamnade på någon jätte stor typ bouletävling, inte särskilt spännande men jag hör fortfarande bilarna och en himla massa poliser och ambulanser, vem behöver det i boule, hävdar med bestämdhet att vi cyklade åt fel håll.













Ännu en riktig boom vad det gäller på matfronten. Precis invid ställplatsen finns det en mysig utservering, sagt och gjort här ska vi äte en gourmemiddag, trodde vi ja. Jag fick något som var totalt oätligt med lite rått kött, maken fick blodiga revbensspjäll som han glatt smaskade i sig och som han följande natt fick lida lite för...Så kan det gå om man är lite glupsk.












Imorgon lite bad och Solhäng sedan till en vingård, bara hoppas att vi hittar en som är öppen.

Några eckipage är större än andra

En het Pelle Plutt i dubbel bemärkelse

Ser visserligen gott ut men...

Dag 7 (eller nått): Så himla varmt

Idag har vi badat i en pytte liten insjö, säkert 26-27 grader men det svalkade bra ändå, termometern har nått en bra bit över 35 grader så orken att göra något är låg.













Vid 14-tiden bestämde vi oss för att åka hela vägen ned till medelhavet, jag har hittat en ställplats vid stranden, imorgon vankas ännu varmare väder, bäst att vara nära havet. Solkräm, nä inte denna gång heller…


På vägen ned två lunchstoppmissar (är inte ens ett ord men nu blev det det) tillslut blev det Subway, för nu har vi kommit på (tror vi) att all lunch slutas serveras efter klockan 14.00 och sedan öppnas alla mathak igen runt 19.00.














Märta (Google Maps assistent) har även idag utmärkt sig, vi behövde ta ett stopp vid en matbutik för att fylla på förrådet med lite korv. Märta guidade in oss via ett industriområde in i en stad med väldigt smala gator, matbutiken hade inga P-platser så ingen inhandling här inte. På väg ut ur byn fick maken bryta mot enkelriktat, åka i bussfiler och diverse andra regler och detta mitt framför ett gäng poliser som lyckligtvis bara skakade på huvudet och lät oss åka vidare.


Ställplatsen som vi hade siktat in oss på hade blivit en dyr camping men vi orkade inte åka vidare utan checkade in och här är det livligt….varmt…och andra i-landsproblem.


Imorgon väntas väder strax över 40 grader, så vi vet inte riktigt hur vi ska göra. Tar ett beslut imorgon. Ha det bäst.

Lyxigt värre, mat som faktiskt gick att äta :)

Dagvill ??: Oväntat poolhäng

Japp här stiger värmen toppar närmare 40 grader, i skrivande stund endast 35. Vi stannade ytterligare en dag på denna ganska ocharmiga camping men den har både pool och badstrand.


Vi tog en liten cykeltur på fm och passade då även på att utforska campingen. Hittade badstranden men det var låst med grindar men den såg fin ut, kostade tydligen 10 euro att få besöka den.


Cyklade även förbi poolen och den var gratis och hade solstolar, där fick det bli. Hela dagen har tillbringats kring denna pool som hade många regler:


Endast speedos - vem använder det idag.

Inga underkläder under badkläderna - Vilket låter helt rimligt.

Ingen mat och dryck- Fast vatten är ju bra i denna värme.

Inga bollar eller badleksaker - Många lekande barn kring poolen lite taskigt.


Maken trotsar speedostvånget och gick in ändå. Väl inne på området märkte vi snabbt att regler är till för att brytas och det kunde man ju ana, vi är ju i Frankrike.


Imorgon blir det förmodligen en tur till Atlantkusten som lovar betydligt svalare väder så vi kan göra det vi kom hit för….Cykla mellan gårdarna, smaka på allt som erbjuds.


Lunchen idag blev så klart inte heller någon höjdare så jag besparar er en bild

Här tillbringade jag halva dagen

Och den andra halvan tillbringades här

Natten i husbilen blev het men kanske inte på det sättet som ni tror...33 grader hett när klockan slog 23.00. Att gå ut är inte att tänka på, här finns riktiga vampyr myggor, till och med maken blev attackerad, han som alltid brukar klara sig. I skrivande stund är det ett himla pipande om att det kliar...från andra sidan av sängen

Dag jag hittar på nått, dag 9. Det blir bra: Atlandkusten

 Atlantkusten levererar Japp har nu kommit till atlantkusten, närmare bestämt Bayonne. Efter att haft cirka 35 grader nattetid i husbilen, ska jag aldrig mer påstå att AC är för fegisar, jag borde vara smartare än så…


Ett super långben med husbilen och maken börjar få franska fasoner och bryter de flesta regler som finns. Han vill även bli hyllad i detta inslag, oklart varför , han vet ju redan att han är bäst.


Lämnar värmen och vampyrmyggor för nya äventyr och kliar vidare…


Denna syn mötte oss på motorvägen på väg till Atlantkusten. Det tog en stund innan vi förstod att den inte körde i fel riktning

Dag 10: Early Bird

Vaknade tidigt och tog mig en lite morgonpromenad i omgivningarna. Så vackert här och lagom temperatur, endast 24 grader nu på morgonen.


Idag cykel och katedral och sedan vidare till en vingård, tror jag...

Fortsättning på Dag 10: Cykel och katedral

En otroligt mysig dag idag med mycket cykel och en vacker katadral. Imorgon åker vi vidare till en camping, vi behöver tvätta kläder, fylla på vatten och tömma alla tankar, inte soppatanken så klart, snarare fylla på den. Dieseln är både bättre och billigare här.

Troligen dag 11: Så mycket bättre

Ni är vi i en liten ort eller kanske snarare en by, Cazayx, svår uttalat men här är vi. Tog ett kort ben idag efter ett par mils cykeltur i den vackra staden Bayonne och har nu landat på en liten charmig camping för att tanka lite el, vatten och tömma alla tankar samt tvätta lite kläder. Tänkte först att vi skull vara lite lata och köpa nya, nä det blir lite dyrt. 

















Imorgon ger vi oss av in i vindistriktet Bordeaux fulltankade, tomma tankar och rena kläder. På väg hit blev den fine dinning på MCD, delikat.















Nu har vi ätit en riktig god middag, jag åt fish and french fries (inte att förväxla med vanliga pommes)och maken detsamma fast med en jätte köttbit. Till sällskap fick vi en herre från Holland tillsammans med en dam från England men som bodde i Spanien och hade en dotter som jobbade på en vingård, mycket trevligt sällskap.

Äntligen bra mat, mums

Här tar resan slut och vi återvänder hem, Frankrike och vingårdar får bli en annan gång